Bestillingsmeny for videregående skoleåret 2019/2020

 

De videregående skolene i Hedmark kan velge blant følgende 15 produksjoner når de skal bestille for neste skoleår:


Mojhtestasse – minnegaven

Marja har en bemerkelsesverdig stemme. Født inn i en reindriftsfamilie, er Marjas liv og musikk solid forankret i den sørsamiske livsstilen. Mojhtestasse er en konsert med Marja Mortensson, Daniel Herskedal og Jakop Janssønn.

Les mer om Mojhtestasse her

Jenta i veggen

Jenta i veggen er historien til jødiske Betzy Rosenberg – ei norsk, jødisk jente som greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim. Hun levde skjult fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945.

Elevene skal arrangere et «bokbad» av forfatter Lena Lindahl om innholdet i og arbeidet med denne boka.

Les mer om Jenta i veggen

Julius – nesten et menneske

Forfattaren Alfred Fidjestøl snakkar om boka si «Nesten menneske – biografien om Julius». I denne boka fortel Fidjestøl om den merkelege og gripande livshistoria til sjimpansen Julius i Kristiansand Dyrepark, samstundes som han ved hjelp av internasjonal sjimpanseforskning prøver å forstå mest mogleg av kva som eigentleg foregår inne i hovudet på ein sjimpanse som Julius.

Les mer om Julius – nesten et menneske

Felix in Exile

På bakgrunn av en kunstvideo av den sørafrikanske kunstneren William Kentridge er vi med på en filosofisk samtale om ytringsfrihet.

Les mer om Felix in Exile

Nålehullsfotografi

Er det mulig å ta selfie med en pappeske? Hvordan skapes et fotografi?
Hva er det som gjør at vi kan se omgivelsene våre? Hvordan fungerer et øye?

Les mer om Nålehullsfotografi

Koristenes ABC – to skritt bak

Koristene Jorunn Hauge og Karianne Kjærnes har  jobbet lenge som korister, to skritt bak stjerner som Alexander Rybak, Carola, Maria Haukaas Mittet, Wenche Myhre, Kurt Nilsen, Morten Harket, og Madcon, for å nevne noen. De jobber rett utenfor fokuset til kameraene, der lyset er litt svakere og glamourfaktoren noe lavere. Allikevel elsker de jobben sin. Hvordan henger dette sammen?

Les mer om Koristenes ABC – to skritt bak

My child lebensborn – De uønskede

Produsent Ingrid Galadriel Aune Nilsen vil presentere spillet My Child Lebensborn og dokumentarfilmen De Uønskede. Begge handler om krigsbarn. I spillet skal man ta vare på et krigsbarn i dets hverdag, mens filmen dreier seg om behandlingen de såkalte norske tyskerungene fikk av samfunnet etter 2.verdenskrig.

Les mer om My child lebensborn – De uønskede

Røverdatter

Som liten lekte Sofia og faren sisten og pil-og bue, men også gjem ølflaska og løp fra taxi-regningen. Røverdatter er en ganske annerledes far-datter film om Sofia som forsøker å hjelpe pappaen sin inn på rehabilitering, sånn at de kan ha et forhold igjen. I en til tider absurd, kaotisk og komplisert hverdag er strategien deres en god dose mørk humor.

Les mer om Røverdatter

Musikkvideoen

Stian Andersen viser med eksempler hvordan han startet sin karriere som fotograf, og hvordan kunstuttrykket varierer med konteksten. Stian har bl.a. tatt bilder av både Michael Jackson, Prince og reist verden rundt med a-ha. Han har også laget musikkvideoer med kjente norske artister som Karpe Diem, Astrid S og Alan Walker.

Les mer om Musikkvideoen

Ingen er alene om å føle seg ensom

Ingen er alene om å føle seg ensom er en forestilling som rommer både dans, tekst og historiefortelling. I denne produksjonen forteller danserne sine egne historier om ensomhet. Samtidig viser de som en gruppe hvordan det å være sammen gir tilhørighet og håp.

Les mer om Ingen er alene om å føle seg ensom

Novellemysteriet

Novellemysteriet skal presentere tekst og norske forfatterskap gjennom en kobling mellom analogt brettspill og digital VR-teknologi. Spillet vil fungere som et multimedialt litteraturtilbud.Elevene jobber sammen i grupper og vil få utdelt alt de trenger av informasjon og materiale. Spillet krever lite planlegging på forhånd og minimal involvering fra lærer.

Les mer om Novellemysteriet

Anno 2050

Anno 2050 er en science fiction forestilling om verdenssamfunnets kollaps, og hva vi skal spise i fremtiden. I 2050 har dagens klimaproblemer eskalert til bristepunktet. Publikum – de overlevende etter en katastrofe – har billett til forestillingen, men også til en plass i arken. I vårt tilfelle tilfluktsrom, gymsaler og forsamlingshus hvor det er naturlig å samles i en beredskapssituasjon. Matproduksjonen er lammet. Hva skal vi nå overleve på?

Les mer om Anno 2050

Poesibilen

Skriveverksted med lyrikeren Ted M. Granlund. Poesibilen er et litterært stuntprosjekt med en viktig agenda; å senke terskelen for tilnærmingen til poesi blant elever.

Les mer om Poesibilen

Snorre Sturlason – en innføring

En humoristisk og informativ forestilling om Snorre Sturlason.

Les mer om Snorre Sturlason – en innføring

Aldri bare et kult bilde

Løgn, fiksjon og forestillingsevne. Klasseromsbesøk med en designer og en billedkunstner. Begge arbeider profesjonelt med visuelle uttrykk.

Les mer om Aldri bare et kult bilde