Fullt hus på Kunst underveis i Romedal

14. februar var det duket for vandreforestillingen «Kunst underveis: Klasseveggen» på Romedal ungdomsskole. Alle 12 forestillingene ble utsolgt, og det var totalt  400 publikummere som fikk oppleve kunsten elevene ved Romedal ungdomsskole hadde skapt med utgangspunkt i klasseveggen på skolen.

Publikum ble ledet igjennom skolen i en vandreforestilling med slampoesi, film, foto og DJ. Forestillingen er et resultat av prosjektet «Kunst underveis» hvor elevene har fordypet seg i klasseveggen på skolen, der klassebildene fra 1967 til 2018 henger kronologisk. Gjennom høsten 2018 deltok elevene i et gravejournalistikk-prosjekt under ledelse av Sven Arild Storberget. Over 150 tidligere elever på Romedal ungdomsskole ble intervjuet, og elevene har dykket ned i arkivene til både Hamar Arbeiderblad, NRK og Nasjonalbiblioteket. Resultatet ble en stor utstilling på skolen. På nyåret i 2019 har elevene tatt steget videre og har omgjort disse kildene til egne kunstuttrykk. Disse ble satt sammen til vandreforestillingen «Kunst underveis: Klasseveggen». Regien var ved Ida Marie Vik fra Teater Innlandet.

Verksteder med engasjerte veiledere

I dagene som ledet frem mot forestillingen var hele skolen satt i sving med verksteder med engasjerte veiledere og lærere. Elevene valgte selv hva de ville fordype seg i og hvordan de ville uttrykke seg. Grunntanken i Kunst underveis-prosjektet er å åpne opp for hva som rører seg inne i hodene til hver enkelt elev, la elevene velge retning og la dem være underveis i kunsten. Nettopp derfor vet vi aldri hva vi får når vi setter i gang et Kunst underveis-prosjekt, og det er det som er så spennende.

Slampoesi-verkstedet ble ledet av én av Nordens fremste slampoeter, Taro Cooper. Elevene skrev slampoesi om hvordan det er å gå på Romedal ungdomsskole, om vennskap og om at skolen snart skal legges ned. Slampoesien ble fremført i gymsalen på skolen.

Filmgruppa laget portrettdokumentarer om tidligere elever ved Romedal ungdomsskole. De ble veiledet av filmskaperne Sven Arild Storberget, Kristoffer Kumar og Martin Høgberget. Filmene kan du se nederst i artikkelen. 

Fotogruppa fordypet seg i det fotografiske portrettet og valgte ut tidligere elever fra klasseveggen som de portretterte på nytt med sitt eget blikk. Veileder for fotogruppa var fotograf Kristin Aafløy Opdan.

DJ-gruppa ble veiledet av DJ-kollektivet Oh mama! Crew. Elevene stemningssatte ulike rom på skolen. De spilte i gymsalen, de laget et 90-talls-rom, og de skapte «kjærlighetsrommet» med kjærlighetslåter fra ulike tiår i skolens historie.

Teknikk-gruppa lærte proff lyd- og lyssetting av lystekniker Trude Alexandra Dambo og lydtekniker Pål Terje Antonsen.

Alle lærere og elever ved skolen jobbet disse dagene med å forberede forestillingen. I tillegg til kunstverkstedene, var det egne grupper som jobbet med kafé, parkering, utstilling, PR m.m. Det var en stor produksjon som skulle opp og stå, og det ble lagt ned en enorm innsats fra alle på skolen.

Bred dekning

Forestillingen ble dekket i flere ulike kanaler. NRK hadde et lengre innslag på radio, som du kan høre her. Stangeavisa var på plass og uttrykte sin begeistring, og det samme var Hamar arbeiderblad.

Kunst underveis-prosjektet på Romedal ungdomsskole har vært et samarbeid mellom Turnéorganisasjonen, Romedal ungdomsskole og Stange kommune.

Du kan lese om tidligere Kunst underveis-prosjekter her.

 

 

Levende legende:


Gode venner – gode tider:


Fra da til nå: