Kunst underveis på Romedal ungdomsskole – Klasseveggen


«Hva er det med den veggen?»
Det er noe med den langveggen i korridoren, der klassebildene fra 1967 til 2018 henger kronologisk. Hvem er de? Hvilken bygd kommer de fra? Hva driver de med i dag? Hva slags musikk hørte de på den gang, og hva hører de på nå? Hva med hårmotene? … og slik kunne vi ha fortsatt.

I oktober 2017 inviterte Turnéorganisasjonen og skolen til «skolejakt» for alle elever og lærere. Under ledelse av kunstnerne Hege Pålsrud og Jennie Bringaker ble de utfordret til en oppdagelsesreise på sin egen skole. I tillegg til å finne gjenstander som på en kunstnerisk måte endte i fotoboken Suvenir, var det påfallende hvor mange som stoppet opp ved klassebildene.

Med en blanding av nysgjerrighet og undring hadde den enkelte sin agenda for hva de lette etter. Kanskje først for å lete etter slekt og venner, for deretter å dele noe med andre. Eller for å studere utviklingen fra svart hvitt til fargebilder, med mere. Men hva vet vel vi?

Denne interessen for klasseveggen førte til et idéverksted under ledelse av Håkon Skoge (TuO). Her gjorde skolens lærere og 15 elever et ytterligere dypdykk i rekken av bilder. Denne seansen ga oss den endelige bekreftelsen på prosjektets innholds- og idémessige retning.

Gjennom høsten 2018 jobbet elevene med gravejournalistikk som hovedtema. Under ledelse av Sven Arild Storberget har de dykket ned i fagfeltet. De hadde krasjkurs i intervjuteknikk som munnet ut i snaue 200 intervjuer, med klasseveggen som kilde. Ulike ressursgrupper besøkte Nasjonalbiblioteket, NRK, Hamar Arbeiderblad og historielaget. Resultatet av intervjuer og kildegransking er å finne i en utstilling på skolen.

Vandreforestillinger 14. februar
Etter nyttår startet siste del av prosjektet. Her deltar elevene på verksteder for å gjøre kildene om til kunst. Det blir filmverksted med Kristoffer Kumar, Sven Arild Storberget og Martin Høgberget, fotoverksted med Kristin Aafløy Opdan, DJ-verksted med gruppen Oh Mama Crew og slampoesiverksted med Taro Cooper. Det hele munner ut i vandreforestillinger 14. februar fra klokka 17 og utover kvelden.

 

Kunst underveis på Romedal ungdomsskole er et samarbeidsprosjekt mellom Romedal ungdomsskole, Stange kommune og Turnéorganisasjonen.