Uprisen 2018

Under Litteraturfestivalen på Lillehammer delte Foreningen !les ut Uprisen – årets ungdomsbok. Prisen ble tildelt Thomas Enger for boka Killerinstinkt (Kagge forlag). Enger vant også Uprisen i 2014 for ungdomsbokdebuten, Den onde arven (Gyldendal), og har dermed fått prisen for begge sine to ungdomsbøker.

Slik lyder juryens begrunnelse:

Alle de nominerte bøkene har blitt diskutert, og det viste seg at vi hadde mange ulike meninger og synspunkter underveis. På storjurymøtet var det heftige diskusjoner, og engasjementet var stort. Vi begynte faktisk å krangle, men til slutt kom vi til enighet.

Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.

Det begynner dramatisk, og spenningen opprettholdes gjennom hele boken. Boken legger opp til at vi må lese mellom linjene og finne ut av ting. Tvisten på slutten var genial. Vi ble overrasket, og hele historien falt på plass, akkurat som et puslespill. Det likte vi veldig godt.

Alle bøkene hadde mange vendepunkt, men denne skilte seg ut ved at vi stadig måtte endre oppfatning. Vi gjettet på hvem som stod bak, men så vendte det plutselig og det gjorde at vi mistet mistanken, og fikk en ny.

Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene.

Vinneren av Uprisen 2018 er Killerinstinkt av Thomas Enger


Elevene fra Tynset ungdomsskole var sentrale i kåringen av årets Upris-vinner. To av dem ledet ungdomsbokbadet med de fem nominerte bøkene på Litteraturhuset Lillehammer onsdag kveld, og to var klassens representanter i storjurymøtet. På dette møtet presenterte og argumenterte de sju klassene for sine kandidater, før de i fellesskap enes om en vinner – som i år altså ble Thomas Enger for boka Killerinstinkt. Dette var også Tynset-elevenes favoritt. Elever og lærere fikk med seg flere arrangement under festivalen, blant annet programposten «Ungdom på flukt» i Maihaugsalen. Her møtte de forfatter Bjørn Sortland (som de har hatt besøk av på Tynset), Liv Guldbrandsen, Milkias Alem og Abir Alyousor.

 

De nominerte til Uprisen 2018 var:
Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene var:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)
Tynset ungdomsskole (Hedmark)
Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)
Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)
Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Bjørnevatn skole (Finnmark)

 

Les mer om Uprisen og Foreningen !les her